Flexibele rookgasafvoer laten aanleggen door professionals?

Wilt u een gaskachel of gashaard aansluiten op een schoorsteen die al een tijdje niet is gebruikt? Laat de schoorsteen dan eerst goed controleren of plaats gewoon meteen een flexibele rookgasafvoer in de schoorsteen. De voegen van oude, gemetselde stenen schoorstenen zijn namelijk vaak poreus, omdat ze in verloop van tijd verzanden. Poreuze voegen kunnen leiden tot lekkage, met alle gevolgen van dien.

Koolmonoxide in huis door lekkage

In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 20 mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Hoe ontstaat koolmonoxide in huis en vooral, hoe kunt u het lekken van koolmonoxide voorkomen? Koolmonoxide in huis ontstaat door valse trek of een verstopping in het rookkanaal. Valse trek ontstaat door scheuren of poreuze voegen. Loopt het beschadigde schoorsteenkanaal door de slaapkamer, dan kan het lekken van koolmonoxide levensgevaarlijke situaties opleveren. Koolmonoxide is niet zichtbaar en u kunt het ook niet ruiken.

Verschil gashaarden en houtkachelsflexibele rookgasafvoer

Bij een open haard of houtkachel zult u een koolmonoxidelek op tijd bemerken. Als de rookgasafvoer niet goed werkt, bespeurt u al gauw rook of stank in huis. Maar bij gaskachels merkt u er niets van. Een gashaard is erg schoon, maar verbrandt u hout, dan hoopt zich vuil op in de schoorsteen. Een vervuilde of verstopte schoorsteen vergroot de kans op een schoorsteenbrand. Door de hitte van de brand kunnen er nieuwe scheuren ontstaan in het rookkanaal. Plaats een flexibele rookgasafvoer in de schoorsteen en u bent van deze problemen af.

Vierjaarlijkse schoorsteen inspectie

Al met al voldoende reden om uw schoorsteen op tijd te laten controleren op scheuren, poreuze voegen of opstoppingen. Om veilig en verantwoord te kunnen stoken, raden we u aan om minstens 1 x per 4 jaar een uitgebreide schoorsteen controle te laten uitvoeren. Alleen dan weet u zeker dat de rookgasafvoer geen gevaren voor de gezondheid oplevert.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging met flexibele rookgasafvoer

Met een extra rookkanaal in uw stenen schoorsteen kunt u koolmonoxidelekken voorkomen. Ook al ziet uw schoorsteen er op het eerste gezicht  keurig uit, toch raden wij u aan om een RVS binnenvoering aan te brengen voor het te laat is. Dat kan vaak zonder enig hak- of breekwerk. Ook duurt de montage van een flexibele rookgasafvoer maar één dag, zodat u nog dezelfde dag weer veilig kunt genieten van een knappend haardvuur.

    Neem contact met ons op!

    Ik ga akkoord met de Privacy Policy en met de toepassing daarvan.